Клониране на растения – какво трябва да знаем за този процес?

Хората клонират растения от векове, за да възпроизведат култури, идентични на родителското растение. Клонингът притежава същите характеристики като форма на плодовете, цветове, устойчивост на болести и др.

Най-голямото предимство на процеса клониране е, че позволява да бъдат възпроизведени всички добри черти на растението донор, като се използва част от стъбло или корен от него.

Как протича процесът на клониране?

Ако имате растения, от които получавате богат добив и се отличават със проявени качества, посредством клонирането ще си създадете реколта от тях със същите ценни свойства. В същото време ще направите икономия от средства за семена и няма да чакате да покълнат дълго. Може да прилагате този метод за размножаване на растения колкото дълго искате. Обикновено се предпочитат стъблени резници.

Ето какво е нужно да направите:

  • Изберете силно и здраво растение;
  • Отрежете младо стъбло с дължина 10-20 см с остър чист нож;
  • Рязането направете под ъгъл 45° на мястото на разклонението от главното стъбло;
  • Отстранете най-долните листа на резника;
  • Поставете го във вода с киселинност 5.8-6.2, като актуализират разреза.

След няколко седмици очаквайте да се появят първите корени. Ако искате да започне по-бързо вкореняването, може да използвате съпътстващи или оптимизиращи процеса продукти.

Как да стимулираме вкореняването?

Най-добри резултати от клонирането се постигат в периода от април до юни, защото светлината и топлината спомагат производството на повече растителни хормони. Извън този период резниците ще се вкоренят по-трудно.

За устойчиво и бързо вкореняване на резници използвайте различни коренови среди или висококачествени добавъчни продукти като стимуланти.

Клониращи гелове

Полезен материал, използван като вкоренител, е clonex gel. Прилагането на гел за клониране е с цел запечатване на отрязаната тъкан. Така се намалява рискът от инфектиране на растението. Гелът е далеч по-ефективен от течности или прах и остава изцяло върху стъблото в периода на вкореняване. Има различни видове гел за вкореняване, с които ще получите оптимален ефект. Важно е да се запомни, че след еднократното използване на гела той трябва да се изхвърли и да не се прилага повторно, колкото и да е кратък интервалът между процедурите.

Пелети за покълване

За осигуряване на всички необходими условия за добра кълняемост много използвани са кокосови пелети за покълване, които след поливане набъбват. Докато корените на резника растат, пелетите стоят цели, тъй като са укрепени с помощта на биоразградима хартиена обвивка. Освен че задържат отлично вода, органичните свойства на материала предпазват корените от гниене, а това е изключително важна комбинация.

Пропагатор

В помощ за клониране на растения са създадени устройства като пропагаторите. Те наподобяват една миниоранжерия и създават оптимална среда за вкореняване. Продуктите от този тип се предлагат в различни размери. Основно се състоят от тава, която може да бъде с различен брой гнезда, и прозрачен капак. Оборудвани са с вентилационни отвори за контрол на влажността. В гнездата могат да се поставят кокосови пелети или гел за вкореняване.

Процесът на клониране на растенията, както и процесът на вкореняването им, са деликатни етапи от техния жизнения цикъл. Затова е важно да се избира точната технология и правилните продукти, за да се гарантира постигането на отлични резултати.

Регистрирайте се като детегледачка или домашна помощница