Контейнери за живеене – същност и видове

Домът от контейнери в последно време се превръща в една от важните и модерни архитектурни разработки. Многофункционални, с интересни визии, изграждани за кратко време и на много по-ниски цени от конвенционалните, съвременните контейнерни къщи притежават висока издръжливост и могат да бъдат експлоатирани   минимум 40 години.

От контейнери могат да бъдат изградени и други сгради освен домове за живеене, както  и да бъдат използвани за офиси, павилиони, зимни градини и др.

Какво представляват контейнерите за живеене?

Като се говори за контейнери за живеене, се имат предвид модулни конструкции, с които може да се извършва разнообразна техническа или строителна дейност.

Характерни за контейнерите са следните особености:

  • Обикновено са галванизирани метални конструкции;
  • За покрива и стените им се използват сандвич панели, като изолацията е от полиуретанова пяна или минерална вата с 4 см или 8 см дебелина;
  • Имат стандартен размер с височина 250 см или 300 см по желание, широчината им може да бъде 240 и 300 см, а дължината – от 400 до 800 см, максимум 1200 см;
  • Притежават модерен дизайн и освен стандартни, може да се изработят и контейнери по индивидуален проект;
  • Оборудването им може да включва кухненски бокс, WC и душ;
  • Към основните спецификации се отнасят алуминиеви врати, притежаващи заключваща система, поставени PVC дограма и ламиниран паркет, наличие на LED осветление, електрическа инсталация и външно осветление.

Постройката от контейнери има вариант да бъде на един или два етажа, а понеже се използват преносими модули, къща от контейнери може да бъде построена дори в рамките на един ден, независимо от годишния сезон. Поради разглобяемата си структура могат лесно да се преместят на друго място. Върху покрива им дори може да монтирате басейн или соларни панели, както и да си създадете мини градина.

На какви основни видове мобилни контейнери може да разчитате?

Тъй като имат различно предназначение и основни конструктивни характеристики, съществуват различни видове контейнери:

Складови контейнери

Предназначени са за съхранение на стоки и за транспортирането им, но могат да бъдат и част от складови помещения с по-голям обем. Може да се оборудват с врати и прозорци, така че напълно да отговарят на стандартите за промишлени помещения. Съхранението на различни стоки и материали в тях е надеждно, като при необходимост се поддържа и конкретна температура.

Хладилни контейнери

Те са тип складови контейнери, оборудвани по начин, нужен за удължаване срока на годност на съхраняваните продукти. Да се премести такъв склад е лесно и бързо, с минимални разходи.

Технически контейнери

Те предоставят гъвкави решения за реализацията на промишлени кабини, сървърни помещения и др. Често се проектират индивидуално, съобразно специфични характеристики.

Контейнери за санитарни цели

Използват се като самостоятелни модули с различни функции – на съблекални, тоалетни, бани и др. Могат да бъдат и част от модулни сгради или допълнителен модул към различни промишлени съоръжения.

Домакински контейнери

С техните модули се изграждат сгради от всякакъв тип – къщи, градински постройки, временни сервизни помещения, гаражи и др.

Домовете от контейнери позволяват звуко- и топлоизолация, издържат на земетресения и свлачища, позволяват изграждането на климатична система, а лесното им експлоатиране и поддръжка, както и екологичността, прибавят още предимства към това ново поколение строителство.

 

Регистрирайте се като детегледачка или домашна помощница